Här ger vi tips och råd inför en positionering. Klicka på bilden nedan för beskrivning av den aktuella positioneringen.
Universalkudden kan användas som huvudkudde. Välj rätt storlek och fyllnadsgrad så att kudden ger önskad stabilitet. Kudden kan även användas vid positionering i sidliggande. När kudden används som huvudkudde bör ett bomullsöverdrag användas (tillbehör). Storlek och artikelnummer hittar du i prislistan eller på hemsidan www.togemo.se. Kontakt oss ; ingela@togemo.se, för mer information.
Här visar vi hur universalkuddarna (NEG0606), som levereras i 2-pack, kan stabilisera bäckenet i ryggläge samtidigt som universalkudden (NEG0944) ger både höft och knäleden en neutral position. Placera en kudde på var sida om bäckenet. Tryck sedan in de små kuddarna mellan sätet och madrassen så att kroppsvikten låser och stabiliserar bäckenregionen. Vid behov kan även en bågformad kudde användas för att stabilisera armarna i en neutral och avlastande position. En universalkudde kan också användas som huvudkudde om så önskas. Inspektera hälarna i denna position eller använd hälskydd.
I sittande position kan de små universalkuddarna (NEG0606) som levereras i en 2-pack med fördel användas för att stabilisera bäckenet och motverka tiltning. Halvmånekudden (NEG0942) har placerats i den övre delen av bröstryggen för att fylla ut eventuell bröstkyfos och stabilisera huvudet i en bättre position. Universalkudden (NEG0944) fungerar som ett underarmstöd i denna position. Vid behov kan istället en bågformad kudde användas.
Placera universalkudden (NEG0944) bakom ryggen för att ge ett stabilt sidoläge eller ett 30° avlastande sidoläge. De små universalkuddarna (NEG0606), som levereras i 2-pack, förebygger tryck mot knän och ankelledens benutskott. Genom att använda kuddar mellan benen så har du större flexibilitet att uppnå önskad höft och knäledsvinkel. För att ge mer stöd åt skuldran och axelleden kan en bågformad kudde användas. En universalkudde kan användas som huvudkudde om så önskas.
Magläge används främst för att uppnå bättre syresättning och för att lättare få upp slem. De finns olika dränagelägen, beroende på vart slemstagnationen har uppstått. I denna position används två olikstora universalkuddar. Den ena universalkudde (NEG0881) har placerats under bäckenregionen för att underlätta respiration och den andra universalkudden (NEG0944) har placerats under bålen på brukarens vänstra sida. Båda kuddarna har ”skakats” så att mer fyllnad finns mot den vänstra sidan. En liten rotation av bålen och bäckenet underlättar transporten av slem och möjligör bättre respiration.
Magläge används främst för att uppnå bättre syresättning och för att lättare få upp slem. De finns olika dränagelägen att använda beroende på vart slemstagnationen har uppstått. I denna position har en universalkudde (NEG0881) placerats under bäckenregionen för att underlätta respiration.
För att ge en stabil sittposition kan en universalkudde placeras under lårens främre del. Kudden minskar risken för skjuv då den motverkar att brukaren glider framåt och nedåt . Välj storlek på universalkudden utifrån behov.
Vi glömmer ofta att armarna också har ett stort behov av stabilisering. Här har vi placerat C-kudden (NEG0947) så att både skuldran och armbågsleden avlastas i en neutral position. För att skapa stabilitet har universalkudden (NEG0944) placerats som en ”ryggstödskudde” bakom ryggen. Kudden har försetts med ett bomullsöverdrag (tillbehör). Vid behov kan även en kudde placeras mellan benen för att undvika inåtrotation/adduktion och få till en bättre symmetrisk position av benen.
Den tjocka C-kudden (NEG0947) har placerats mellan benen för att uppnå god symmetri och ge en neutral och avlastande position i höft och knäled. Vid behov kan armen stabiliseras med hjälp av ytterligare en C-kudde.
Banankudden (NEG0608) kan användas för att stabilisera överkroppen så som bilden visar. Genom att bearbeta polystyrenkulorna i kudden kan massan förflyttas så att önskad höjd för armarna och huvudet uppnås. För att motverka rotation av höftpartiet, placeras ändarna på banankudden in under bäckenet. Kroppsvikten ”låser” banakuddens position och motverkar oönskade rörelser, som får kroppen ut ur den önskade symmetriska positionen.
Banankudden (NEG0608) har placerats under låren, och ändarna har trycks in en bit mellan bäckenet och madrassen. Detta ger en symmetrisk och neutral position av höft och knäled. Vid tendens till inåtrotation /adduktion kan en universalkudde placeras mellan knäna. Banankudden ger också ett visst stöd för händerna och underarmarna. Som huvudkudde har vi använt en universalkudde (NEG0944). Den har beklätts med ett bomullsöverdrag (tillbehör).
Här har vi använt bålstödskudden (NEG0941) som förutom att den ger ett mycket gott stöd för bålen, även ger en stor understödsyta för armarna. I denna position kan brukaren stimuleras till aktiviteter med händerna. Som huvudkudde har vi använt universalkudden (NEG0944) som beklätts med ett bomullsöverdrag.
Avlastat sidoläge (30°) kan på ett enkelt vis uppnås med hjälp av endast en banankudde i rätt storlek. Här har vi använt (NEG0608) då den förutom att stabilisera och avlasta bäckenet i 30° dessutom kan stödja huvudet, nacken och bröstryggen. Banankuddens ena ände har placerats mellan låren och knäna för att motverka tryck och skapa symmetri.
De tjocka C-kuddarna (NEG0947) och (NEG0948) kan användas för att ge en avlastande position för underarmarna. C-kudden kan också stabilisera bålen hos brukare som har något nedsatt bålkontroll. Universalkudden (NEG0944) med bomullsöverdrag ger stöd åt nacken och huvudet.
S-kuddarna är optimala för att använda vid avlastat sidoläge (30°). Här har vi använt S-kudden (NEG0610) då brukarens längd är 160 cm. Kudden ger stabilitet från bäckenet upp mot skulderpartiet. Huvudet får stöd av universalkudden (NEG0944) som har beklätts med ett bomullsöverdrag. S-kuddens nedre del har placerats mellan benen och ger en symmetriskt och avlastade position.
Här är S-kudden (NEG0610) placerad från skuldran, utmed ryggen och sedan mellan benen. För att ytterligare stabilisera sidoläget och armens position kan en C-kudde användas.
Här är S-kudden (NEG0610) placerad från skuldran, utmed ryggen och sedan mellan benen. För att ytterligare stabilisera sidoläget och armens position kan en C-kudde användas.
S-kudden (NEG0610) kan göras om och fungera som en banankudde. Häng kudden över armen och rotera (vrid) den ena änden av S-kudden. Placera sedan kudden runt brukarens övre del så att huvudet och nacken får ett gott stöd. I denna positionen får brukaren ”ett omfamnande” av kudden och armarna förs in mot kroppen. En stabil och trygg position för oroliga brukare.
S-kudden finns i tre storlekar, den ljusgröna på bilden är den minsta (NEG0883). Brukaren som ligger på S-kudden är 160 cm lång. Hon får ej stöd av kudden kring huvud och halsryggen, ej heller vid fötterna. S-kudden ger däremot stabiliteten i det avlastande 30° sidoläge som önskas. Som stöd för huvudet används en universalkudde (NEG0944) med ett bomullsöverdrag. Val av rätt storlek på S-kudde görs utifrån brukarens behov och längd. Vid osäkerhet bör ni välja en storlek större.
S-kudden finns i tre storlekar, den mörkgröna på bilden är den största (NEG1030). NB! Denna kudden har nu ändrat färg til Blå i vår sortiment. Brukaren som ligger på S-kudden är 160 cm lång. Hon får stöd av kudden kring huvud och halsrygg av S-kudden. Kudden ger också en stabil och avlastande position i 30° sidoläge samt support för fötterna. Val av rätt storlek på S-kudde görs utifrån brukarens behov och längd.
Magläge eller 120° sidoläge ger total avlastning vid trycksår i sätesregionen samt används även vid behov av dränageläge vid sekretstagnation. Det är inte alltid så att brukaren kan acceptera bukläge på grund av svårighet att syresätta sig, ledkontrakturer eller helt enkelt ovan att ligga i denna position. Vid osäkerhet kontakta respektive medicinskt ansvarig för att få mer information. Oroliga dementa kan däremot känna trygghet genom att de i denna positionen kan ”krama kudden”. Denna blå S-kudden är den mellersta storleken (NEG0610).
När det finns ett behov av ett ge ett stabilt stöd för huvudet i alla rörelseriktningar rekommenderas nackkudde med låsfunktion. Nackkudden kan roteras för att ge support där störst behov finns. Tack vare låsfunktionen kan inte kudden ramla av om brukaren är orolig. Nackkudden finns i två storlekar, den blå (NEG0612) är den största. Brukaren på bilden har en för stor storlek på nackkudde, här hade det passat bättre att välja den mindre storleken (grön). När nackkudde med låsfunktion används bör anhörig eller personal ha uppsikt över brukaren.
När det finns ett behov av ett ge ett stabilt stöd för huvudet i alla rörelseriktningar rekommenderas nackkudde med låsfunktion. Brukaren på bilden har den minsta storleken på nackkudde (NEG0880). Nackkudden kan roteras för att ge support där störst behov finns. Tack vare låsfunktionen kan inte kudden ramla av om brukaren är orolig. Nackkudden finns i två storlekar. När nackkudde med låsfunktion används bör anhörig eller personal ha uppsikt över brukaren.
Nackkudde med öppning (NEG0949) ger brukaren möjlighet att böja nacken framåt för att inta dryck eller äta. Stödet ges åt sidorna och mot nackens lordos så att huvudet får ett visst stöd. Är brukaren orolig kan nackkuddens position påverkas. Anhörig eller personal kan då hjälpa brukaren att placera kudden rätt igen om brukaren inte kan korrigera detta själv. Nackkudden finns i två storlekar, här har vi använt den största.
Nackkudde med låsning (NEG0612) har på denna bilden roterats så att öppningen är mot nacken. Brukaren får support och hjälp av att hålla upp huvudet då stödet ges inunder hakan och på sidorna. Viktigt att ha uppsikt över brukaren när denna position används. Detta är den största nackkudden med låsning.
Nackkudde med öppning (NEG0949) kan användas för att ge stöd åt nackens ena sida. Skaka kudden så att en större mängd av polystyrenkulorna förflyttar sig mot den ena skänkeln. Placera sedan kudden så att fyllnaden ger support mot vald sida. Här har vi använt den största storleken av de två nackkudarna med öppning.
Nackkudde med öppning (NEG0950) är den minsta storleken. Den har som huvuduppgift att fylla ut området i nacklordosen. Kudden kan användas i sittande eller i liggande position, ensam eller tillsammans med andra kuddar.
Trekantkuddarna finns i tre storlekar. Här har vi använt den största storleken (NEG1079). Brukaren ligger i en utsträckt position och har stöd av kudden utmed hela kroppens sida. För att få till en stabil, symmetrisk position så har det högra benet placerats en liten bit upp på kudden. Huvudet vilar på en universalkudde (NEG0944) beklätt med ett bomullsöverdrag. För att stödja skulderpartiet och armen i en mer utsträckt position kan en C-kudde användas.
Trekantkuddarna finns i tre storlekar. Här har vi använt den största storleken (NEG1079). Brukaren ligger i en utsträckt position och har stöd av kudden utmed ryggen. För att få till en mycket stabil, symmetrisk position så har kuddens nedre del placerats mellan benen. Huvudet vilar på en universalkudde (NEG0944) beklätt med ett bomullsöverdrag. För att stödja skulderpartiet och armen i en mer utsträckt position kan en C-kudde användas.
Trekantskudden på denna bilden (NEG0607) fungerar utmärkt som ”ryggstödskudde” om man placerar en del av kudden mellan brukarens ryggparti, bäcken och madrassen. Ett annat sätt är att ta hjälp av sänggrinden och placera kudden mot denna och bakom brukarens rygg för att få stöd. Detta kan vara ett bra alternativ för att uppnå en stabil position om brukaren är sövd, medvetslös eller är mycket tung. För att stabilisera huvudet och nacken används en universalkudde med bomullsöverdrag (NEG0944). Mellan benen kan universalkudde, banankudde eller C-kudde användas.
Trekantskuddar används främst för att få stöd under knäleden. Här har vi använt den mellersta storleken (NEG0607). Kuddens ”höjd” modelleras genom att ni skakar kudden och formar den så att benen separeras och sjunker ned en bit i kudden. Glöm ej att inspektera hälarna i denna position då de kan utsättas för ett ökat tryck.
Trekantskuddarna används främst för att få stöd under knäleden. Här har vi använt den minsta storleken (NEG0887) som ger en mer utsträckt position på benen. Kuddens ”höjd” modelleras genom att ni skakar kudden och formar den, så att benen separeras och sjunker ned. Den mindre kudden passar också bra till barn. Glöm ej att inspektera hälarna i denna position då de kan utsättas för ett ökat tryck.
Här har vi positionerat brukaren med hjälp av trekantskudden (NEG0607) och universalkudden (NEG0944). För att ändra höft och knäledsvinkeln under dagen kan sängens inställningar användas. Viktigt att brukaren är placeras med höftleden mitt för sängens led som justerar ryggstödshöjden innan huvudänden höjs.
Positioneringsrullar finns i tre storlekar. Här har vi placerat den största rullen (NEG0613) under knäleden för att uppnå en symmetrisk och avlastande position. Den kan användas av brukare som har kontrakturer i höft/knä. För patienter som postoperativt har behov av quadricepsträning, kan rullens placering underlätta träning i säng eller på brits. Positioneringsrullen kan också användas vid såromläggning, placera då rullen så att det blir lättare att kunna se över trycksåret. Rullen kan också var ett hjälpmedel när tunga ödematösa ben skall lindas.
Här har vi placerat den största rullen (NEG0613) framför bålen för att få till ett 120° sidoläge. Denna position kan avlasta sätesregionen samt underlätta transport av slem från lungloberna. Brukare med smärta i axel, så som vid frozen shoulder eller efter stroke, kan också erhålla avlastning i denna position. Dementa och orolig brukare kan känna trygghet genom att ”krama” rullen.
Den lilla gröna positioneringsrullen (NEG0884) kan placeras på olika ställen utifrån behov. Här följer några exempel. Under fotleden för att tillfälligt lätta på trycket vid uppkommen rodnad. Under hand eller armbågsleden för att ändra position och förbygga tryck samt reducera smärta. På denna bilden har positioneringsrullen placerats under knäleden för att förhindra en översträckning.
Positioneringsrullarna (NEG0614) levereras i 2-pack. De kan ge stöd under knäleden vid kontrakturer, eller för att förhindra översträckta knän. För att uppnå olika knäledsvinklar kan antingen massan i den ena rullen bearbetas så att den ger en öppnare knäledsvinkel jämfört med den andra obearbetade rullen. Det går också bra att använda övriga storlekar på rullar ur sortimentet.
Kilkuddarna finns i tre storlekar, här har vi använt den mellersta storleken (NEG0615) för att stabilisera handen. Universalkudden (NEG0944) ger stöd för huvudet och nacken.
Kilkuddarna finns i tre storlekar, här har vi använt den minsta storleken (NEG0888) för att stabilisera handen. Universalkudden (NEG0944) ger stöd för huvudet och nacken.
Kilkudden (NEG0615) används här som en abduktionskloss. Som stöd för huvudet och nacken har vi använt en universalkudde (NEG0944).
Kilkudden (NEG0888) används här som en abduktionskloss. Som stöd för huvudet och nacken har vi använt en universalkudde (NEG0944).
Kilkudden (NEG0811) används här för att abducera benen i ryggliggande, kan vara postoperativt eller när man vill placera en smärtande höftled i ett mer optimalt och smärtfritt läge. Som stöd för huvudet och nacken har vi använt en universalkudde (NEG0944).
Den största kilkudden (NEG0811) passar utmärkt för lymfdränage. Här används den för att placera benet i högläge men kan också användas för en svullen arm. För support av huvud och nacke används en universalkudde (NEG0944).
I magläge passar den största kilkudden (NEG0811) utmärkt. Här kan brukaren sträcka ut rygg och höftled, samt träna huvudkontroll. I denna position kan skulderpartiet aktiveras och öga-hand koordination stimuleras.
Baskudden finns i två storlekar, 110 eller 130 cm i diameter. Kudden kan användas för att placera brukaren i sittande, halvsittande och i liggande position. Här har vi använt den lilla baskudden (NEG0618). Baskudden används främst av barn och ungdomar. Här visas en brukare med längd 160 cm i en halvt sittande/liggande position.
Baskudden finns i två storlekar, 110 eller 130 cm i diameter. Kudden kan användas för att placera brukaren i sittande, halvsittande och i liggande position. Här har vi använt den lilla baskudden (NEG0618). Baskudden används främst av barn och ungdomar. Brukaren på bilden är 160 cm lång och hon ligger stabilt i 30° sidoläge. Vid behov kan en positioneringskudde placeras mellan benen.
Baskudden finns i två storlekar, 110 eller 130 cm i diameter. Kudden kan användas för att placera brukaren i sittande, halvsittande och i liggande position. Här har vi använt den lilla baskudden (NEG0618). Baskudden används främst av barn och ungdomar. Brukaren på bilden är 160 cm lång. I magläge kan hon sträcka ut rygg och höftled samt träna huvudkontroll /skulderstabilitet. Positionen kan också användas för att dränera lungorna eller för viloposition.
Baskudden finns i två storlekar, 110 eller 130 cm i diameter. Kudden kan användas för att placera brukaren i sittande, halvsittande och i liggande position. Här har vi använt den lilla baskudden (NEG0618). Kudden används av framförallt av barn och ungdomar. Brukaren på bilden är 160 cm lång. I detta magläge har en semi-fowler kudde placerats ovanpå baskudden för att ge bättre bålstabilitet och för att komma”högre upp”. Semi-fowler kudden finns i två storlekar. Här har vi använt den största (NEG0611).
Baskudden finns i två storlekar, 110 eller 130 cm i diameter. Kudden används för att placera brukaren i sittande, halvsittande eller i liggande position. Här har vi använt den lilla baskudden (NEG0618). Kudden används framförallt av barn och ungdomar. Brukaren på bilden är 160 cm lång. I detta halvsittande läge har en semi-fowler kudde (NEG0611) placerats ovanpå baskudden då den ger brukaren bättre huvud och bålstabilitet.
Baskudden finns i två storlekar, 110 eller 130 cm i diameter. Kudden används för att placera brukaren i sittande, halvsittande eller i liggande position. Här har vi använt den lilla baskudden (NEG0618). Kudden används framförallt av barn och ungdomar. Genom att bearbeta massan så kan ni åstadkomma en ”sittgrop”. Placera en semi-fowler kudde (NEG0611) bakom brukarens rygg för att få ett mer stabilt sittande.
Baskudden finns i två storlekar, 110 eller 130 cm i diameter. Kudden används för att placera brukaren i sittande, halvsittande eller i liggande position. Här har vi använt den lilla baskudden (NEG0618). Kudden används framförallt av barn och ungdomar. Genom att bearbeta massan så kan ni åstadkomma en ”sittgrop”. Placera sedan Semi-fowler kudden (NEG0611) bakom brukarens överkropp och en bålstödskudde (NEG0941) framför brukaren för att få en mycket stabil sittposition. Underbenen kan avlastas mot trekantskudden (NEG0607).
Semi-fowler kudden finns i två storlekar. Här har vi använt den största storleken (NEG0611). Kuddens utformning gör att benen abduceras och höft och knäled avlastas i en symmetrisk och stabil position. För att få öka stabiliteten kan kuddens ”armar” vila inunder bäckenet så att kroppstyngden låser kuddens position.
Semi-fowler kudden finns i två storlekar. Här har vi lagt den största kudden (NEG0611) så att ”armarna” på kudden ger underbenen mer support. Önskemålet kan också vara att ge en hälfri vila, vilket bilden här inte riktigt visar. Kuddens utformning gör att benen abduceras samt att höft och knäled avlastas i en symmetrisk och stabil position.
Semi-fowler kudden finns i två storlekar. Här har vi använt den minsta storleken (NEG0886). Kuddens utformning gör att benen abduceras och höft och knäled avlastas i en symmetrisk och stabil position. För att öka stabiliteten kan kuddens ”armar” vila inunder bäckenet så att kroppstyngden låser kuddens position.
Hemi-armstödskudden finns i två storlekar. Här har vi använt den största kudden (NEG0732). Den består av en bottendel som har placerats i knät och en reglerbar avlastningskudde som fästs mot denna med hjälp av ett påsytt kardborreband. Vinkeln kan enkelt ställas in och avlastningskudden är utformad så att den ger stöd en bit in mot kroppen och bakom armbågen. Kan användas i säng, vilstol eller i rullstol.
Hemi-armstödskudden finns i två storlekar. Här har vi använt den minsta kudden (NEG0889). Den består av en bottendel som har placerats i knät och en reglerbar avlastningskudde som fästs mot denna med hjälp av ett påsytt kardborreband. Vinkeln kan enkelt ställas in och avlastningskudden är utformad så att den ger stöd utefter bålen och en bit in bakom armbågen. Kan användas i säng, vilstol eller rullstol.
Hemi-armstödskudden finns i två storlekar. Här har vi använt den minsta kudden (NEG0889). Den består av en bottendel som har placerats i knät och en reglerbar avlastningskudde som fästs mot denna med hjälp av ett påsytt kardborreband. Vinkeln kan enkelt ställas in och avlastningskudden är utformad för att ge stöd utefter bålen och en bit bakom armbågen. Vid behov av att få fram skulderpartiet i en mer optimal position kan C-kudden (NEG0947) placeras bakom skulderpartiet och ner mot höften.
Fjärilskudden finns i två storlekar. Här har vi använt den största kudden (NEG0919). Dess form gör att den passar utmärkt för att positionera armen eller handen i en stabil och avlastad position.
Fjärilskudden finns i två storlekar. Här har vi använt den största kudden (NEG0919). Dess form gör att den passar utmärkt för att positionera knäleden i en stabil och avlastad position. Fjärilskudden kan också placeras under underbenet/hälen för att lyfta upp benet vid omläggning av sår eller vid lindning av ben.
Fjärilskudden finns i två storlekar. Här har vi använt den minsta kudden (NEG0890). Dess form gör att den passar utmärkt för att positionera knäleden i en stabil och avlastande position. Fjärilskudden kan också användas för att lyfta upp benet och underlätta omläggning av sår eller lindning av underben.
Fjärilskudden finns i två storlekar, här har vi använt oss av båda två. Som bilden visar kan de ge stöd åt knäleden då knäledsvinkeln pga kontraktur, smärta eller ödem är oliksidig.
Adduktionsdynan (APR) finns i en storlek. Den kan placeras i sängen eller på en gymnastikmatta. Avståndet mellan abduktionsklossen i mitten och de yttre kuddarna kan anpassas med hjälp av de delbara och avtagbara sidokuddarna. Benen positioneras i en neutral och symmetrisk position med något flekterade höfter. Kan även påverka och minska en del av sträckspasticiteten. Används främst för att motverka abbduktion och utåtrotation.
Fotavlastningskudden (NEG0609) är monterad mot sänggaveln med hjälp av ett band med ett fixlås. Kudden skall främst förhindra ”droppfot” men kan också användas som ett mjukt stopp, för brukare som ständigt glider nedåt i sängen. För att motverka tryck mot fotbladet kan även en universalkudde användas tillsammans med fotavlastningskudden.
Stabiliseringskudden (NEG1075) ger en mjuk och följsam men ändå stabil positionering av benen i en neutral position. Hälarna avlastas då kuddens nedre del har en liten förhöjning. Med hjälp av banden kan positioneringen bli mer eller mindre fixerad.
En T-dyna (6WP) är placerad mellan benen för att förhindra rotation. Det är viktigt att T-dynan placeras så som bilden illustrerar för att få optimal effekt.
En T-dyna (6WP) är placerad mellan benen för att förhindra rotation. Det är viktigt att T-dynan placeras så som bilden illustrerar för att få optimal effekt. Semi-fowler kudden (NEG0611) är placerad under bål och huvud för att ge support och bättre stabilitet. Genom att ändra höftvinkeln kan sträckspasticiteten minska. Den tjocka C-kudden (NEG0947) ger armarna avlastning.
En T-dyna (6WP) är placerad mellan benen för att förhindra rotation. Det är viktigt att T-dynan placeras så som bilden illustrerar för att få optimal effekt. Semi-fowler kudden (NEG0611) är placerad under bål och huvud för att ge support, stabilitet, samt att ändra höftvinkeln så att sträckspasticiteten minskar. På var sida om höften är universalkuddarna (NEG0606) som levereras i 2-pack, placerade för att stabilisera bäckenet ytterligare. Trekantskudden (NEG0887) avlastar underbenen samt ger en hälfri vila.
En T-dyna (6WP) är placerad mellan benen för att förhindra rotation. Det är viktigt att T-dynan placeras så som bilden illustrerar för att få optimal effekt. Semi-fowler kudden (NEG0611) är placerad under bål och huvud för att ge support, stabilitet, samt att ändra höftvinkeln så att sträckspasticiteten minskar. På var sida om höften är universalkuddarna (NEG0606) som levereras i 2-pack, placerade för att stabilisera bäckenet ytterligare. Trekantskudden (NEG0887) avlastar underbenen samt ger en hälfri vila. Den tjocka C-kudden (NEG0947) ger armarna avlastning.
En T-dyna (6WP) är placerad mellan benen för att förhindra rotation. Det är viktigt att T-dynan placeras så som bilden illustrerar för att få optimal effekt. En universalkudde (NEG0944) med bomullsöverdrag ger huvud och nacke support. På var sida om höften är universalkuddarna (NEG0606) som levereras i 2-pack, placerade för att stabilisera bäckenet ytterligare. Trekantskudden (NEG0887) avlastar underbenen samt ger en hälfri vila. Den tjocka C-kudden (NEG0947) ger armarna avlastning.
En T-dyna (6WP) är placerad mellan benen för att förhindra rotation. Det är viktigt att T-dynan placeras så som bilden illustrerar för att få optimal effekt. Banankudden (NEG0882) ger support till huvud, nacke, skuldror och överarmarna. På var sida om höften är universalkuddarna (NEG0606) som levereras i 2-pack, placerade för att stabilisera bäckenet ytterligare. Trekantskudden (NEG0607) avlastar underbenen samt ger en hälfri vila.
Hälskydd (NEG0616) finns i två storlekar. På bilden används den största storleken. Kan användas för höger eller vänster fot.
Hälskydd (NEG0885) finns i två storlekar. På bilden används den minsta storleken. Kan användas för höger eller vänsterfot.
Handipod anatomiskt formad underbenskudde med hälavlastning (NEG0927) finns i två storlekar. På bilden används den korta kudden som ger stöd åt underben och nedre delen av lårbenet. Hälarna avlastas maximalt i denna position. OBS! Denna kudden är nu ersatt med FitLeg XS (NEG777398) som har samma egenskaper.
Handipod anatomiskt formad underbenskudde med hälavlastning (NEG0603) finns i två storlekar. På bilden används den långa underbenskudden som ger stöd åt underben, knäled och nedre delen av lårbenet. Hälarna avlastas maximalt i denna position. OBS! Denna kudden är nu ersatt med FitLeg XL (NEG774429) som har samma egenskaper.
Handipod EVO, anatomiskt formad underbenskudde med abduktionsstöd och hälavlastning (NEG0835) finns i två storlekar. Bilden visar den långa underbenskudden. Benen separeras och kudden ger stöd åt underben, knäled och nedre delen av lårbenet. Hälarna avlastas maximalt i denna position. OBS! Denna kudden är nu ersatt med FitLeg EVO (NEG774430) som har samma egenskaper.
Ladda ner dokument
Klicka på pdf-länk nedan för att ladda ner eller för att läsa.